About/fi

From Wikidocumentaries
Jump to navigation Jump to search

Wikidocumentaries on wiki pienelle historialle

Wikidocumentaries on yhteinen alusta kansalaishistorioitsijoille. Sen lähtökohtana on Wikimedian projektien sisältö, mutta sitä täydennetään pienillä ja vähäpätöisemmillä aiheilla. Siihen kelpaavat pienet paikat – niemennokat, polut ja huussit – sekä kaikki eläneet ihmiset sekä niihin liittyvät tapahtumat. Rajana on projektin aihe, mikrohistoria, sekä yksityisyyden suojan kunnioittaminen. Elävästä ihmisestä ei voi tuottaa sisältöä ilman hänen suostumustaan.

Pk54.jpg

Aineistojen kokoaminen

Wikidocumentaries tuo yhteen dataa, artikkeleita ja mediaa Wikimedia-projekteista ja nivoo ne yhteen muista avoimista lähteistä saatavien tietojen kanssa. Kuvia luetaan tällä hetkellä Finnasta ja Flickristä Wikimedia Commonsin lisäksi.

Akseli-henkilo.jpg

Kaiken joukkoistaminen

Wikidocumentaries tarjoaa harrastajahistorioitsijoille, tutkijoille tai luoville tekijöille työkaluja, joilla he voivat tutkia aineistoja, rikastaa sisältöjä uudella tiedolla tai yhdistellä niitä luovasti.

Kulttuuriorganisaatiot hyötyvät siitä, että käyttäjät parantavat heidän aineistojensa tietoja.

Avoimien ympäristöjen etu on, että käyttäjät identifioivat merkityksellisintä aineistosta, jota voidaan tallettaa esimerkiksi Wikimedian avoimille alustoille koko maailman kaiken aineiston sijaan.

Wikidocumentaries-geolocate.png

Avointa tietoa

Kaikki Wikidocumentariesissa kierrätettävä tieto on tekijänoikeudetonta tai avoimesti lisensoitua ja avoimella lähdekoodilla toteutettua.

Osa avoimen tiedon ekosysteemiä

Osallistujien lisäämä tieto viedään osaksi Wikimedia-projektia soveltuvin osin ja se on kenen tahansa vapaasti hyödynnettävissä.